Další příběhy a fakta

56654+6465Příběh Ivisel

Je noc, všichni asi už spí. Najednou se otevřou dveře do pokoje. Na posteli se mnou spí i můj pes (střední vzrůst). Přichází mámy partner. Je napitý. Začne slovy, zda už spím. Pes na něj vrčí, dostane. Začne mě hladit po vlasech, pak zajede pod tričko a hladí mě na prsou. Mám chuť utéct, ale vlastně nevím, co se děje. Je mi 10 let. Ptá se, zda se mi to líbí. Neodpovídám... číst více.

 


Komentar_Kozisek_TPKomentář: Zneužívání dětí: pachatelé nesmí dostávat další příležitost

- Martin Kožíšek - CZ.NIC, Seznam Zprávy.

Mediální pozornost se většinou netýká nejčastější skupiny pachatelů. Nevěnujeme hlavní pozornost nejpalčivější části problému. Podle statistik dochází v Česku ročně k tisícovce zneužití dětí, to se ale bavíme jen o nahlášených případech. Jejich skutečný počet je podle odborníků daleko vyšší. Do této statistiky nezapadají tisíce případů, které se dějí on-line a jejich oběti si zneužívání neuvědomují. Nějakou zkušenost s nevhodným, sexuálně motivovaným činem má až pětina populace... číst více.


Hrdá_SZ_RozhovorKauza Trávníček: Postup policie je dobrý signál pro oběti, říká advokátka Hrdá
- Vojtěch Gavriněv - Seznam Zprávy

Soudce nedonutíte jít na školení, postup veřejnosti i policie se ale mění, říká v rozhovoru advokátka Lucie Hrdá, která zastupuje oběti domácího nebo sexualizovaného násilí. Policie na konci července ukončila vyšetřování herce moderátora Pavla Trávníčka, kterého dvě ženy obvinily ze znásilnění. Podle policejního komisaře se sice popisované skutky v letech 2000 a 2001 skutečně staly, ale nebyly tehdy trestné. Advokátka Lucie Hrdá se případy sexualizovaného násilí zabývá každý den, v Trávníčkově kauze radila jedné z obětí. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, jak se během let změnila nejen legislativa, ale i veřejné mínění, v čem by se soudci měli inspirovat u policistů, případně jak často se setkává s křivým obviněním ze znásilnění... číst více.


Kristýna_Leichtová_uvodTajila jsem to, říká Leichtová o sexuálním zneužití ve dvanácti letech
- idnes.cz

Kristýna Leichtová (36) hraje v divadle i ve filmu, k tomu zpívá a má i výtvarný talent. S přítelem a režisérem Vojtěchem Štěpánkem vychovává dvě dcery, tříletou Dorotu a roční Rozárku. Coby dospívající dívka však prožila velmi nepříjemnou zkušenost. V jejích dvanácti letech ji zneužil neznámý muž. „Je to velký zásah. Dvanáct let je věk, ve kterém vám někdo naruší intimní prostor, o kterém ještě ani sami nevíte, že existuje,“ říká Kristýna Leichtová během rozhovoru pro pořad Povídej... číst více.


Sima2SLOVÁK MĚL ZNEUŽÍT 25 DÍVEK, TEĎ JE NA SVOBODĚ. MEZI OBĚTMI MĚLA BÝT I ZPĚVAČKA SIMA
- www.heyfomo.cz

Na Slovensku se už několik let táhne kauza zneužívání dívek, jejichž snem bylo stát se modelkami. Manželský pár, který se měl dopustit zneužití na větším počtu dívek, byl nyní soudem propuštěn na svobodu. Jednou z obětí se měla stát i zpěvačka SIMA. Slovenský soud už několik let řeší případ zneužívání dívek, kterého se měl dopouštět manželský pár ze slovenské obce Mojmírovce. Podle výpovědí obětí měl padesátiletý Peter vyhledávat zejména panny a pomáhat mu s tím měla i jeho třicetiletá manželka... číst více.


Sima

Od 14 let jsem byla sexuálně zneužívána, přiznala krásná zpěvačka
- Blesk.cz

Už dva roky se na Slovensku táhne kauza údajného sexuálního zneužívání neplnoletých dívek majitelem modelingové agentury Peterem R. (48). Jednou z jeho obětí má být populární zpěvačka Sima (23), která šla s pravdou ven!... číst více.


slavné_osobnosti_úvodSlavné ženy, co našly odvahu. Byly jsme sexuálně zneužité

- Lucie Müllerová - Proženy.cz

Sexuální obtěžování, zneužívání nebo znásilnění je téma, o kterém oběti těžko mluví. Stále se setkávají se stigmatizací ve stylu „vždyť si o to říkaly“, často jim nikdo nevěří, stydí se, že k takové události vůbec došlo. Mnohé známé dámy právě proti tomuhle bojují. Třeba i tím, že jdou s vlastní kůží na trh. Lady Gaga, Oprah Winfrey, Kristýna Leichtová, Demi Moore, Madonna, Pamela Anderson... číst více.


1465454Komentář: Proč oběti sexualizovaného násilí nejdou hned na policii?
- Daniel Bartoň - Advokát

Ani v případě, kdy policie věc odloží z důvodu promlčení, není na místě přesvědčení, že vše bylo marné. Několik žen obvinilo psychiatra Jana Cimického z nevhodného sexuálního chování. K některým útokům mělo dojít před desítkami let. Mnoho lidí na tyto zprávy reagovalo otázkami typu „Proč s tím přicházejí až nyní?“ nebo „Proč to už dávno nenahlásily policii?“. Takové otázky jsou přirozené pro většinu osob, které nemají zkušenost s běžnými reakcemi na traumatické události. Pokud se však zaposloucháme do příběhů obětí sexuálního násilí a začteme do odborné literatury, zjistíme, že je dlouhé mlčení obětí zcela normální. Proč?... číst více.


x-20121101094257410215Článek Mýty a fakta o sexuálním zneužívání dětí

- Šance Dětem - PhDr. Alexandra Machková (roz. Fraňková)

O sexuálním zneužívání dětí se mluví čím dál častěji, ačkoli ohlášených případů dle statistik nepřibývá. Počet dětských obětí je ale pravděpodobně mnohonásobně vyšší, než uvádějí oficiální data. Zneužívání dětí se přitom odehrává ponejvíce tam, kde to čekáme nejméně – v na první pohled spořádaných rodinách. Tragédií je, že přibližně osm set odhalených případů ročně je jen zlomkem toho, jaká je realita. Většina zneužitých totiž se svým bolestným tajemstvím žije dlouhé roky pod rouškou mlčení, a to i v dospělosti, a jako kouli na noze za sebou vláčí následky hrozného traumatu v podobě vztahových, psychických i fyzických obtíží... číst více.

6631Článek v časopisu Heroine

- Hana D. Lehečková: Poupátka

Vlastní zkušenost se sexuálním zneužíváním v dětství vtělila mladá spisovatelka Hana D. Lehečková do svého románu Poupátka. Znepokojivý text o sexuálním predátorovi z oblastního divadelního kroužku přesně zobrazuje praktiky podobných lidí. Poupátka jsou ale zároveň působivým a velmi čtivým románem s autentickou hlavní hrdinkou. Jen vám po jeho přečtení nebude moc dobře z vědomí, že se podobné věci dějí všude kolem nás... číst více.


xx565Farář zneužil důvěru a pak i moc, říká k sexuálnímu případu šéfka církve

- Seznam Zprávy - Jiří Kubík

 Sexuální zneužívání ze strany duchovního musela letos v létě řešit nová superintendentka Evangelické církve metodistické Ivana Procházková. Případ, o kterém informovaly Seznam Zprávy, už předala policii. Do jedné z patnácti farností Evangelické církve metodistické v České republice nastoupil letos v létě nový duchovní. Muž ve věku mezi padesátkou a šedesátkou. Před tím se rok připravoval na práci kazatele, ještě před tím působil v jiném společenství a v různých vzdělávacích organizacích... číst více.


xx5658Církev metodistů odhalila faráře – sexuálního predátora. Případ má policie

- Seznam Zprávy - Jiří Kubík

„Obávám se, že dodnes si není vědom toho, jaká spoušť za ním zůstala,“ uvedla v rozhovoru pro Seznam Zprávy nejvyšší představitelka církve metodistické v České republice Ivana Procházková. Jméno faráře, který byl z církve na hodinu propuštěn, se rozhodla nezveřejnit mimo jiné s ohledem na jeho manželku a děti, nicméně případ už řešila i na valném shromáždění Ekumenické rady církví a informovala o něm i policii... číst více.



Kromě mého příběhu se můžete podívat na videosérii o zneužívání v rámci církve + podcast

 

Seznam Zprávy - (režie: Braňo Pažitka) - Ve stínu celibátu - Jiřina Kočí

Videosérie:

1. díl: Tři roky hrubého sexu. Češka na jméno popisuje trauma ze zneužívání knězem

2. díl: Podívej, co jsi způsobila. Pachatel napsal oběti sexuálního zneužívání

 

Podcastová série:

1. díl: „Dvacet let jsem na to chtěla zapomenout.“ Zneužívání knězem očima ženy

2. díl: „Tatínci s dcerami nespí.“ Kněz překročil zakázanou hranici

3. díl: „Její psychika řvala o pomoc.“ Rozpad osobnosti jako důsledek zneužívání

4. díl: Kněz sex s dívkou nepopřel. Duchovní musel uklidňovat farníky

5. díl: Setkání biskupa s obětí zneužívání: „To by mohla přijít i paní z prodejny“


 Proč mluvit o zneužívání?

 


 

Kniha od Hany D. Lehečkové: Poupátka


Zpět do obchodu